Jojobový olej - ideální pro vaše vousy, jejich růst a taky pleť!

Jojobový olej - ideální pro vaše vousy, jejich růst a taky pleť!

Jojoba (správně se to čte ho-ho-ba, ale u nás byste s tímto nezabodovali :)) pochází původem ze severozápadního Mexika, jižní Arizony a taky Kalifornie. Domorodí Američané ji používali k léčbě ran a kožních problémů. Olej z jojoby se začal používat po celém světě v druhé polovině 20. století, jelikož byl vydán zákaz používání oleje z vorvaňů (aby se zachovala populace velryb).

Hned na úvod by bylo dobré zmínit, že olej z jojoby je popravdě poměrně nebezpečný - ale nebojte, pouze kdybyste se rozhodli jej pít. Obsahuje totiž vysoký obsah kyseliny erukové (okolo 10 hmotnostních procent), která se řadí mezi přírodní toxické látky - takže nepít!

Pokud tento fakt pominete a rozhodnete se používat olej z jojoby jinak než vnitřně - je ideální. Jojobový olej má totiž opravdu úžasné účinky na pleť, vousy i vlasy.

Pojďme si o tomto výjimečném oleji říct něco víc.

Složení jojobového oleje

Kvalitní olej z jojoby se získává extrakcí (lisováním za studena) ve formě kapalného vosku, který tvoří asi polovinu hmotnosti semene. Tento vosk obsahuje mnoho prospěšných látek jako vitamin E, komplex vitamínů B, jód a také mastné kyseliny - z nichž dříve zmíněná kyselina eruková, pak dále kyselina olejová a gadoleová. Právě kyselina gadoleová je zastoupena nejvíce (až 75 hm. %).

Účinky na pleť

Všechny složky jojobového oleje mají výborné účinky na pleť a zapamatujte si velmi důležitý fakt - pokud chcete mít parádní vousy, musíte se starat hlavně o pokožku pod vousy. Během růstu vousů totiž dochází k vysušování pokožky (vousy doslova "tahají" kožní maz a také vytahují vodu z pokožky - chovají se v podstatě obdobně jako kytka - i když to není asi úplně nejvhodnější přirovnání :)), proto je nutné pokožku hydratovat. Jojobový olej proniká do horních vrstev kůže, kde pomáhá regulovat produkci kožního mazu a zároveň působí jako bariéra proti dehydrataci pokožky. Zabraňuje tak tvorbě lupů a zabraňuje svědění pokožky. Vyživuje také folikuly vousů a vousům dodává příjemný nemastný vzhled.

Protizánětlivé účinky

Jojobový olej má také výborné protizánětlivé účinky, pomáhá eliminovat nežádoucí bakterie a plísně na pokožce pod vousy. Rozumějte - bakterie jsou na pokožce normální a tvoří tzv. přirozený mikrobiom pokožky, ale všeho moc škodí a nadbytek bakterií naopak způsobuje kožní problémy.

Pomáhá léčit drobná poranění

Dle studie provedené v roce 2011 bylo zjištěno, že jojobový olej zrychluje uzavírání ran, stimuluje produkci kolagenu - jednoduše a s mírnou nadsázkou řečeno - je to látka, které pomáhá udržovat tkáně pohromadě. Pro vás to tedy znamená, máte-li drobné ranky po holení vousů nebo zarostlé chloupky, jojobový olej může pomoci.

Účinky na vlasy

Od vousů a pokožky trošku odbočím, ale nemůžu nezmínit - dalším skvělým benefitem jojobového oleje je, že má velmi pozitivní účinky na vlasy. Vlasy vyživuje, pomáhá je udržovat zdravé a lesklé. Také může pomoci v léčbě alopecie (vypadávání vlasů) tak, že po aplikaci rozpouští kožní maz, který ucpává póry/folikuly a blokuje růst nových vlasů. Jojobový olej také stimuluje růst nových vlasů. Bílkoviny obsažené v jojobovém oleji (převážně albumin a globulin) podporují tvorbu vlasových buněk a stimulují průtok krve do folikul, což jim dodává ještě více živin. Navíc, mastné kyseliny obsažené v jojobovém oleji tvoří po aplikaci na vlasy a vousy ochrannou vrstvu, která zabraňuje jejich lámání a třepení.

Závěr

Takže abych to shrnul - účinky a benefity jojobového oleje na pleť, vousy i vlasy jsou velmi široké a dělají tak tento olej jedním z nejlepších kosmetických olejů. Jojobový olej může také pomoci při různých kožních problémech či poraněních. Pokud hledáte opravdu kvalitní olej na vousy, měli byste rozhodně hledat v sekci „ingredients“ název: Simmondsia chinensis seed oil - což je INCI název pro jojobový olej.

A nejlépe na některém z prvních míst složení, což reprezentuje vyšší procentuální zastoupení tohoto oleje - čím výše ve složení je, tím je ho více. Pokud vás zajímají i ostatní výborné oleje, nezapomeňte si přečíst náš článek TOP 4 oleje, které by měl obsahovat každý kvalitní olej na vousy! Jednotlivé oleje a jejich benefity si rozebereme separátně v dalších článcích. Díky, že jste dočetli až sem!


Starší příspěvek Novější příspěvek